Μη κατηγοριοποιημένο

Παλιές μικρές «λινές» ιστορίες

Παλιές  «λινές» ιστορίες

Η προέλευση των λινών υφασμάτων προέρχεται από την Ασία. Δείγματα λινών υφασμάτων έχουν βρεθεί σε ανασκαφές σε άριστη κατάσταση και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή.

Στην Αίγυπτο το 3400 π.Χ. κατασκεύαζαν λινά υφάσματα και ρούχα. Στις πυραμίδες μερικές από τις μούμιες ήταν τυλιγμένες με λεπτές λωρίδες λινών υφασμάτων επειδή συμβόλιζαν το φως και την καθαρότητα καθώς και τον πλούτο. Το λινό ήταν τόσο πολύτιμο στην αρχαία Αίγυπτο που σε ορισμένες περιπτώσεις το χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα. Από την Αίγυπτο το λινάρι εξαπλώθηκε σε άλλες μεσογειακές χώρες και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Αγία Γραφή αναφέρεται επίσης στα λινά υφάσματα. Τα περισσότερα εβραϊκά ρούχα ήταν είτε μάλλινα είτε λινά. Οι Ισραηλίτες, αν και προφανώς κατασκεύαζαν μόνοι τους λινά υφάσματα, εισήγαγαν ποσότητα λινών από την Αίγυπτο.

Τα λινά υφάσματα διέφεραν ως προς την ποιότητα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι η Βίβλος μιλάει για “λεπτό λινό” και “λεπτά υφάσματα”. (Ιεζεκ. 16:10, 27:16) Οι πλούσιοι, οι βασιλιάδες και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι φορούσαν αποκλειστικά λινό ύφασμα υψηλής ποιότητας.

 

Σύγχρονες «λινές»  ιστορίες

Τα λευκά ρούχα φέρνουν στο νου τα ζεστά, υγρά τροπικά κλίματα και την ανάγκη για κάτι ελαφρύ που βοηθά το σώμα να αναπνέει. Σκεφτείτε την Κάθριν Χέπμπορν στην “Βασίλισσα της Αφρικής” ή τη Μέριλ Στριπ στην Αφρική. Τα λινά ρούχα αναπνέουν και μαλακώνουν και γίνονται πιο άνετα με κάθε φθορά.

Το λινάρι καλλιεργείται για τις ίνες του από τις οποίες κατασκευάζονται τα λινά νήματα και τα υφάσματα. Το λινάρι είναι φυτό και έχει δύο κύριες ποικιλίες.

Η πρώτη ποικιλία που είναι και αυτή που μας ενδιαφέρει καλλιεργείται για τις ίνες του και ονομάζεται κλωστοϋφαντουργικό. Ενώ η δεύτερη ποικιλία καλλιεργείται για τους σπόρους της από όπου προέρχεται το λινέλαιο. Το ύψος του φυτού που χρησιμοποιείται για υφάσματα φτάνει το ενάμισι μέτρο.

Τα υφάσματα που παράγονται από λινάρι είναι τα γνωστά λινά υφάσματα, εξαιρετικής ποιότητας. Οι ίνες λινού έχουν χαμηλή ελαστικότητα και σκληρή υφή και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται εύκολα και το σιδέρωμα είναι πολύ δύσκολο. Με ειδικές επεξεργασίες, ωστόσο, το πρόβλημα αυτό μειώνεται.

Back to list

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *